“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Οι ΗΠΑ αποκλείουν το "κλείσιμο" της οικονομίας του Ισλαμικού Κράτους-Τι δεν καταλαβαίνεις;

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μαρία Μπαρέτα
Julian Pecquet – Al monitor 23-10-2014


Ο επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών για τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, είπε στις 23 Οκτωβρίου ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες με το «κλείσιμο» της οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Οι παρατηρήσεις του υφυπουργού David Cohen είναι μια ειλικρινής αναγνώριση της λεπτής κατάστασης ισορροπίας στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση Ομπάμα αντιμετωπίζοντας το ΙΚ. Ακόμα και αν προσπαθεί να διακόψει τη χρηματοδότηση για τις τρομοκρατικές οργανώσεις, οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν τη ρήξη με τους Ιρακινούς και μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Βαγδάτης.

«Επιπλέον έχουμε ξεκινήσει έναν κύκλο συζητήσεων με την Ιρακινή κυβέρνηση και με άλλες οικονομικές – ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο σχετικά με τον κατευνασμό των ανησυχιών μας για τα τραπεζικά υποκαταστήματα που βρίσκονται στις περιοχές που το ΙΚ έχει επικρατήσει,» είπε ο Cohen στις δηλώσεις που έκανε σε μια εκδήλωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Carnegie. «Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, διότι το ενδιαφέρον μας δεν εστιάζεται στο να σταματήσει η όλη οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές όπου το ΙΚ δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή. Παίρνουν στα χέρια τους τεράστιους αριθμούς ατόμων, εκατομμύρια ανθρώπους, που ακόμα προσπαθούν να ζήσουν τις ζωές τους και οι τράπεζες όπως όλοι γνωρίζουν λειτουργούν ως το «γράσο» στη λειτουργία της οικονομικής μηχανής.»

Οι παρατηρήσεις αυτές τράβηξαν αμέσως την προσοχή των υποστηρικτών μιας πιο δυναμικής προσέγγισης.

«Νομίζω ότι το ΙΚ είναι περισσότερο σαν το Τρίτο Ράιχ, σε οτιδήποτε τους δίνει την δύναμη της συντήρησης – οικονομική ενίσχυση, οικονομική χρηματοδότηση – εκεί πρέπει να χτυπήσουμε,» είπε στην Al monitor ο James Jeffrey, ένας πρώην πρέσβης στο Ιράκ που τώρα βρίσκεται στο Ινστιτούτο Μελέτης Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή της Ουάσινγκτον. «Αντιλαμβάνομαι την συμπόνια, καταλαβαίνω γιατί η διοίκηση το κάνει αυτό. Δεν είναι λάθος, ανορθολογικό, παράλογο. Έχω όμως την αίσθηση ότι αυτή είναι μια μάχη διαφορετική από τις συνηθισμένες μάχες που αντιμετωπίζουμε, και πρέπει να διώξουμε όλα τα εμπόδια.»
Οι άλλοι συμφώνησαν.
«Το Υπουργείο Οικονομικών πάντα διστάζει να κλείσει τις τράπεζες για ανθρωπιστικούς λόγους. Πάντα, πάντα, πάντα. Θέλουν να βρουν έναν άλλο τρόπο να το κάνουν,» είπε ένας ανώτερος αξιωματικός του Washington Policy Shop που καταδιώκει το IK και άλλους ακραίους Ισλαμιστές. «Όταν βλέπουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος, τότε κάνουν αυτό που πρέπει να γίνει.»
Τα λεγόμενα του Cohen θορύβησαν ορισμένους στην Ουάσιγκτον.
 

«Αυτή είναι μια βασική στρατηγική καταστολής επαναστάσεων και τρομοκρατίας: Ωθείς τον τοπικό πληθυσμό να λάβει μια απόφαση,» είπε ένας ανώτερος βοηθός του Κογκρέσου στην Al monitor.

Ο βοηθός επεσήμανε ότι αφήνοντας τον τραπεζικό τομέα ανέπαφο, ακόμα και αν δεν βρίσκεται υπό τον κίνδυνο του ΙΚ, εμμέσως βοηθάει την ομάδα αυτή ενισχύοντας μια οικονομία που μετέπειτα μπορεί η τελευταία να εκμεταλλευτεί. Ο ίδιος ο Cohen, επεσήμανε ο βοηθός, είπε πως υπάρχει ανάγκη να πληρώσει το ΙΚ ένα τίμημα για τις φιλοδοξίες του να διοικήσει ένα προχειροφτιαγμένο χαλιφάτο.

«Οι εδαφικές φιλοδοξίες του ΙΚ αποτελούν ένα οικονομικό βάρος. Το να επιχειρεί να διοικήσει τις πόλεις, κωμοπόλεις και τα εδάφη που έχει καταλάβει σε Ιράκ και Συρία όπου αυτή τη στιγμή δρα, πολύ λιγότερο να δώσει έστω και το ελάχιστο από ορισμένες υπηρεσίες στους εκατοντάδες ανθρώπους που θέλει να υποτάξει, είναι ακριβό,» είπε ο Cohen. «Ενώ κάνουμε πρόοδο μειώνοντας τα έσοδα του ΙΚ και την ελευθερία του να τα χρησιμοποιεί, μπορούμε μελλοντικά να εκμεταλλευτούμε αυτό το τρωτό του σημείο.»

Ο Cohen προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν πολύ για την ικανότητα του ΙΚ να συνεργάζεται ή να εξαναγκάζει τους υπαλλήλους της τράπεζας να την χρησιμοποιούν ως έναν τρόπο για να μεταφέρουν λεφτά, συγκεκριμένα διεθνώς» - και θα δράσουν για να σταματήσουν αυτό από το να συμβεί.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως η σταδιακή προσέγγιση είναι η ορθότερη.

«Η προσέγγιση του Υπουργείου Οικονομικών στα περισσότερα προβλήματα είναι αυτή που πρώτα από όλα δεν θα προκαλέσει βλάβη στον επίσημο χρηματοπιστωτικό τομέα και γενικότερα στον πληθυσμό,» είπε ο Jonathan Schanzer, ένας παλιός οικονομικός αναλυτής για την τρομοκρατία που εργαζόταν στο Υπουργείο Οικονομικών ενώ τώρα εργάζεται για το Ισραηλινό Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών.
«Η ιδέα της προστασίας συγκεκριμένων συστημάτων και όχι της διάσπασης του επίσημου χρηματοπιστωτικού τομέα, τις επαφές με το υπόλοιπο Ιράκ και τον έξω κόσμο, νομίζω πως έχει νόημα μέχρι να γίνει ένα πολύ ξεκάθαρο σημάδι ότι αυτές οι τράπεζες πρόκειται να αποτελέσουν πηγή εκμετάλλευσης,» είπε ο Schanzer στην Al monitor. «Η ιδέα να μείνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα ανέπαφο δεν μοιάζει αντίθετη με τις στρατηγικές που επιδιώκουμε. Το ΙΚ δεν λειτουργεί μέσω του επίσημου χρηματοπιστωτικού τομέα – δουλεύουν με ρευστό μέσα σε χάρτινες σακούλες.»

Είπε πως κλείνοντας τραπεζικά υποκαταστήματα θα προστεθεί άλλο ένα χτύπημα εναντίον της Ιρακινής κυβέρνησης, η οποία ήδη έχει χάσει την ισορροπία της.
 

Ο Jeffrey αντιλήφθηκε τον λόγο της αντίστασης της Βαγδάτης στο να προχωρήσει παραπάνω.
«Σίγουρα αν είχατε υιοθετήσει την πολιτική μου για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Βαγδάτη δεν θα συναινούσε,» είπε. «Νομίζω πως ένας λόγος που ο Cohen υιοθετεί μια πιο μετριοπαθή πολιτική εδώ είναι ότι δεν θέλουμε η Ιρακινή κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι υποδαυλίζουμε την ικανότητα της να επιβληθεί στους ίδιους της τους πολίτες.»
Ανεξάρτητα από τη θέση κάποιου, ο Schanzer είπε ότι τα σχόλια του Cohen δείχνουν την ανάγκη της κυβέρνησης Ομπάμα να σκεφτεί προσεκτικά το ποσό της πίεσης που είναι διατεθειμένη να ασκήσει στα ελεγχόμενα από το ΙΚ εδάφη.

«Αυτή είναι η ίδια αντίρρηση που μπορεί κάποιος να φέρει για το γεγονός της αποστολής βοήθειας στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΙΚ,» είπε ο Schanzer. «Αν ταίζεις τον πληθυσμό, δεν είναι σαν να βοηθάς το ΙΚ να εξουσιάζει την περιοχή;»

«Αυτή δεν μοιάζει σαν μια πολιτική που την συνέλαβε από την αρχή μέχρι το τέλος από την πλευρά της η αμερικανική κυβέρνηση,» προσέθεσε. «Δεν είναι ξεκάθαρο για μένα πως θα το προσεγγίσουμε αυτό: Θα δώσουμε απόλυτη υποστήριξη στους ανθρώπους; Μερική υποστήριξη; Πως μπορείς να είσαι πεπεισμένος για το αν αυτές οι πολιτικές θα τους ταρακουνήσουν; Θα κάνει μεγάλη αίσθηση αν υπάρξει μια από πάνω προς τα κάτω αναθεώρηση για το πώς προσεγγίζουμε αυτό το ζήτημα.»
 

Πηγή: http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2014/10/us-shut-down-islamic-s...

http://icmu.nyc.gr
27/10/2014
http://dia-kosmos.blogspot.gr/