“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Μετά το σκάνδαλο με τα 8 εκατομμύρια εμβόλια, τώρα ο Αβραμόπουλος κλείνει "δουλειές" δυο δις. Γιατί;


Παρά το αλαλούμ στην στρατιωτική ηγεσία
-και λόγω των μισθολογικών- το υπουργείο Αμύνης, ενόψει της αποχώρησης Αβραμόπουλου για την Κομισιόν, δείχνει να δουλεύει στον αυτόματο πιλότο. Ωστόσο, «χοντρές δουλειές» φαίνεται να προωθούνται.

Το προ ημερών αλαλούμ στο ΓΕΕΘΑ, με αρχική ανακοίνωσή του υπέρ του μισθολογικού των στρατιωτικών, και, μετά από λίγη ώρα,την ανάκλησή της, είναι ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει στα σύνορα Χολαργού-Παπάγου. Άλλοι μίλησαν για παρέμβαση του μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να ανακληθεί η ανακοίνωση που ουσιαστικά είχε υπαγορευθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκο, κάποιοι απέδωσαν την αρχική ανακοίνωση ως κίνηση του αρχηγού να διασφαλίσει την υστεροφημία του, ενόψει αποχώρησης, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών προς τον Δ.Αβραμόπουλο, διότι υπάρχει κίνδυνος να εκτεθεί η κυβέρνηση. Όπως και να’ χει, αυτή δεν είναι εικόνα υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Μπορεί ο Δ.Αβραμόπουλος να έχει φύγει κιόλας από εκεί (αρχή Νοεμβρίου, κανονικά, πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες), αλλά να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, μάλλον δεν συνάδει με την εικόνα που πρέπει να έχει ένας νευραλγικής σημασίας τομέας της χώρας.

Το θεαθήναι...

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμύνης και το επιτελείο του, ελάχιστα πράγματα αφήνουν να βγουν στη δημοσιότητα για το όποιο έργο γίνεται στο υπουργείο. Αντί αυτού, καθημερινώς τα ΜΜΕ βομβαρδίζονται κυριολεκτικά από τις τυπικές και εθιμοτυπικές επισκέψεις του σε μονάδες, απονομές επαίνων, τις συναντήσεις του με πρέσβεις, πολιτικούς παράγοντες του εξωτερικού, και του εσωτερικού.

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις μια ημέρα πριν από τη σημαντική επίσκεψή του στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, αντί να φροντίσει να δώσει έστω μια «μυρουδιά» από την επικείμενη επίσκεψή του, έσπευσε να βομβαρδίσει με φωτογραφίες από την απονομή πουλάδων στον Ασπρόπυργο, τη συνάντησή του με τον Αμερικάνο πρέσβη στην Αθήνα, και μια συνάντησή του με μια πρωτοβουλία για την Κύπρο. Τόσα πολλά μέσα σε ένα πρωινό, κινούμενος από τον Ασπρόπυργο στον Χολαργό, και την επομένη μέρα να κάνει και υπερατλαντικό ταξίδι, μόνον ο Αβραμόπουλος μπορεί να τα προλάβει. Από σαντιγί πολύ, δηλαδή, αλλά από τούρτα τίποτα!

Έτσι, αντί της ουσίας, που δεν είναι άλλη από το τι έργο γίνεται στο Πεντάγωνο, άπαντες ασχολούνται πότε και πως θα αποχωρήσει ο κ. Αβραμόπουλος από το υπουργείο. Θα είναι με την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, και με την ονομαστική εορτή του, η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ως υπουργού; Θα είναι μέσα στο Σεπτέμβριο στις τελευτές παραλαβής των υποβρυχίων στον Σκαραμαγκά, θέμα το οποίο φαίνεται ότι πράγματι «έτρεξε» ο υπουργός; Και τα δύο …;

Άλλο σημαντικό ερώτημα: Ποια πολιτικά πρόσωπα επισκέπτονται πλέον οι «έμποροι όπλων», επειδή θεωρούν ότι αυτοί θα είναι οι επόμενοι υπουργοί Αμύνης; Απίστευτα πράγματα σε μια χώρα που βουλιάζει στην κρίση, και οι Ένοπλες Δυνάμεις της πλήττονται από αυτήν. Θα αναρωτηθεί κανείς; Γιατί εκπλήσσει η κατάσταση στο υπουργείο Αμύνης; Άραγε γίνεται κάτι διαφορετικό σε όλα τα υπόλοιπα, με εξαίρεση κάπως εκείνα, στα οποία έχουν επικεντρωθεί τα φώτα της δημοσιότητας, δηλαδή τα οικονομικά υπουργεία; Σωστά. Αλλά, η εικόνα δεν παύει να είναι απογοητευτική.

… και η ουσία

Εκτός όμως, από τα παραπάνω που αποτελούν το «θεαθήναι», υπάρχουν και άλλα, τα οποία έχουν μείνει (σκόπιμα;) μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Όπως, για παράδειγμα, ότι ο κ.Αβραμόπουλος, κατέβασε κατακαλόκαιρο στη Βουλή το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει γίνει από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση στη χώρα (2 δις. ευρώ). 

Το εξοπλιστικό έχει ορίζοντα το 2018, αν και κάποια προγράμματα, θα ολοκληρωθούν το 2020, ’21, ’22, ακόμα και το 2029. Το ερώτημα που του ετέθη στην κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, είναι γιατί δεν καταθέτει το εξοπλιστικό τον Οκτώβριο, οπότε θα πρέπει να συζητηθεί το 15ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΕΔ, αλλά μέσα στο καλοκαίρι (τέλος Ιουλίου).
Ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα, είναι ο εκσυγχρονισμός των γερμανικών φρεγατών, τύπου ΜΕΚΟ, ύψους 400 εκ. ευρώ, άλλα αφορούν τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας που έμειναν παραπεταμένα χρόνια τώρα, τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό ελικοπτέρων NH-90, και πολλά άλλα. Τα περισσότερα έργα είναι με απευθείας αναθέσεις και διακρατικές συμφωνίες κυρίως με τις ΗΠΑ. Και, εννοείται, πως εκτός από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ότι ο Αβραμόπουλος πάει στις ΗΠΑ για να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, ένα από τα θέματα, υψηλά στην ατζέντα του, ήταν και τα εξοπλιστικά.
Ευτυχώς που βγήκε ο Αμερικάνος υπουργός Αμύνης, Τσάκ Χέιγκελ, για να εκφράσει την ικανοποίησή του «για την στενή στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα», και τις ευχαριστίες του «προς τον ελληνικό για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα», καθώς και για τη «συνεισφορά της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή», για να καταλάβουμε κι’ εμείς οι πτωχοί ότι δρομολογείται σταθερά η αναβάθμιση της Σούδας, η ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στην Κρήτη, καθώς και ότι η Ελλάδα θα πάρει κάποια μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ, κάποια εκ των οποίων, τουλάχιστον τα Επιτελεία υποστηρίζουν ότι τα έχουν ανάγκη. Με την ευκαιρία, επειδή τυπικώς, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αίτημα για τα UAV στην Κρήτη, έχει πάει στο υπουργείο Εξωτερικών, μπορεί να μας πει ο υπερδραστήριος στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής υπουργός, τι απάντηση έχουμε δώσει στους Αμερικάνους;
Η γκάφα (;) ΓΕΕΘΑ

Το ότι ο καθένας εκεί στο Πεντάγωνο κάνει το μακρύ του και το κοντό του, ήλθε να επιβεβαιωθεί με την έκδοση δύο ανακοινώσεων από το ΓΕΕΘΑ στις 25 Αυγούστου 2014. Η πρώτη λοιπόν, που βγήκε το μεσημέρι, ανέφερε ότι «η θέση του ΓΕΕΘΑ είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και ως εκ τούτου οι μισθοί των στελεχών των Ε.Δ. πρέπει να επιστρέψουν στο επίπεδο του Αυγούστου 2012 όπως εντέλλεται από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ». Ε, δεν υπήρχε πιο σαφής τοποθέτηση για το μισθολογικό, και μάλιστα με επίσημη ανακοίνωση. Πράγμα, εξαιρετικά σπάνιο για τις ΕΔ, ειδικά για τέτοιου είδους θέματα.

Δεν πέρασαν παρά 4-5 ώρες, και να' σου δεύτερη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η οποία ανέφερε ότι «η δημοσιευθείσα σήμερα ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ επί μισθολογικών θεμάτων αποτελείται από απόψεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στα πλαίσια πρωινής ενημέρωσης και παρουσιάσθηκαν εκ παραδρομής με μορφή Ανακοίνωσης Τύπου». Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, έλεγε ότι η πρώτη ανακοίνωση δεν είναι η επίσημη θέση της ηγεσίας, αλλά κάποιες απόψεις που εκφράστηκαν δεξιά-αριστερά σε κάποια σύσκεψη. Αστεία πράγματα. Ούτε σε παιδιά του Δημοτικού δεν απευθύνονται κατ' αυτόν τον -δήθεν- αφελή τρόπο. Είναι φανερό ότι «έπεσαν» βύσματα από πάνω.

Στο μεταξύ όμως, ο κ.Κωσταράκος είχε κάνει τη δουλειά του, που δεν ήταν άλλη από το να φανεί συμπαθής στους στρατιωτικούς. Και το έκανε βέβαια, γιατί σε βάρος του εδώ και μήνες εκτοξεύονται καταγγελίες ότι προωθεί κανονικότατα τη γραμμή του υπουργείου Οικονομικών για ψαλίδισμα στα μισθολόγια, και, άρα, παράβαση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο ίδιος πάντως, στην πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, έσπευσε να διαμηνύσει ότι ουδεμία σχέση έχουν με αυτόν οι καταγγελίες διότι «με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το ΓΕΕΘΑ δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα σύστασης πρότασης μισθολογίου και ως εκ τούτου ουδέποτε του ανατέθηκε τέτοιο έργο».

Ως γνωστόν, στο υπουργείο έχει φτιαχτεί Επιτροπή Μισθολογίου, υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Αντώνη Οικονόμου, αναπληρωτή γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, που σύντομα αναμένεται να υποβάλει την πρότασή του.

Πηγή: Αντινιούζ
Πηγή
http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments