Η Ρωσική ατζέντα στην Αφρική

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η συμβολή του στην επίλυση κρίσεων στην Αφρική (Μάλι, Σομαλία, Σουδάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Η Ρωσία παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και το Καμερούν, ενώ η οικονομική και υλική υποστήριξη ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Όσον αφορά την υγεία, η συμβολή της Ρωσίας στη διεθνή προσπάθεια για την καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική (κυρίως στη Γουινέα, Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε) ξεπέρασε τα 60 εκ. δολάρια.

Η Ρωσία συνεχίζει να συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία ενός εμβολίου κατά του ιού Έμπολα, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο για μαζική χρήση στις αρχές του 2016. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο θανατηφόρος ιός Έμπολα έχει σκοτώσει περίπου 11.300 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική. Τον περασμένο Φεβρουάριο, για να βοηθήσει την κατάσταση των προσφύγων που συρρέουν από τα γειτονικά κράτη στο Καμερούν, η ρωσική κυβέρνηση χορήγησε επισιτιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες, πάνω από 2.5 εκ. δολάρια.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης του Καμερούν και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, περίπου 300.000 πρόσφυγες από τη Νιγηρία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Καμερούν.

Κατά τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση πολλών πολύπλευρων συγκρούσεων στην αφρικανική ήπειρο. Για παράδειγμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, πραγματοποιήθηκαν τριμερής διαβουλεύσεις, για πρώτη φορά με αυτή τη μορφή, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών του Σουδάν και του Νότιου Σουδάν, για την αξιοποίηση της «πλατφόρμας της Μόσχας» και για να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δυο χωρών. Οι διαβουλεύσεις είχαν σημαντικά αποτελέσματα και προώθησαν την εφαρμογή των συμφωνιών των τελευταίων δύο ετών.

Η Ρωσία χαιρέτισε τις προσπάθειες για την σταθεροποίηση της κατάστασης στη Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν, όπου η σύγκρουση είναι σε εξέλιξη από το 2013, καθώς και την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του Νότιου Σουδάν και της αντιπολίτευσης τον περασμένο Αύγουστο. Η Ρωσία συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάγκη για μια πολιτική, διπλωματική διευθέτηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων, ακολουθώντας μια αντίστοιχη προσέγγιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συναντήσεις με ομολόγους του από τη Ρουάντα, το Κονγκό και τη Μαδαγασκάρη, τόνισε την ετοιμότητα της Ρωσίας να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια για φυσικές και ανθρωπιστικές καταστροφές, επίσης βοηθώντας για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις στις συγκρούσεις στην Αφρική. «Συμφωνούμε ότι οι διάφορες συγκρούσεις στην Αφρική απαιτούν την αυξημένη προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας και του ΟΗΕ, κυρίως προκειμένου να υποστηριχθούν οι προσεγγίσεις των Αφρικανών που ξέρουν καλύτερα από τους άλλους πώς να προσεγγίσουν πολύπλοκα ζητήματα στην ήπειρό τους», τόνισε ο Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρουάντα.

Όπως πάντα, η Ρωσία υποστηρίζει τις δραστηριότητες των περιφερειακών οργανώσεων της Ηπείρου καθώς και τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης. Σε όλες τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν καθ 'όλη την περασμένη χρονιά, κυριάρχησαν οι σε βάθος ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα σχετικά με την αφρικανική ατζέντα με ιδιαίτερη έμφαση στην άμβλυνση των κρίσεων στην Αφρική. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πρόσφατα ότι η Ρωσία έχει προγραμματίσει να προσφέρει την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια προς τις αφρικανικές χώρες που επλήγησαν από συγκρούσεις και καταστροφές.

Kester Kenn Klomegah is an independent researcher and writer on African affairs in the EurAsian region and former Soviet republics. He wrote previously for African Press Agency, African Executive and Inter Press Service.
http://presscode.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1796:2016-02-08-12-00-35&Itemid=780

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: 26/11/1943, Οι Γερμανοί εκτελούν 118 Σπαρτιάτες στο Μονοδένδρι Λακωνίας!...

Jerusalem Post: το Ισραήλ και η Γερμανία είναι το κλειδί για την αρχική χρηματοδότηση ενός Καταλανικού κράτους

«Οι Εβραίοι της Αμερικής οδηγούν τους πολέμους της Αμερικής»:

Απόρρητο Ισραηλινό έγγραφο που διέρρευσε αποκαλύπτει συντονισμό Ισραήλ-Σαουδαράβων για πόλεμο

Η νέα Αυστροουγγαρία εναντίον της Ε.Ε.

Επανασύσταση της τρομοκρατίας από την Αμερικανική Πρεσβεία; Δολοφονία Ερντογάν στην Αθήνα;

Yiannis Roubatis, ancien eurodéputé grec du PASOK, est le fondateur et l’éditeur d’EurActiv Grèce

ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ NSA….

VIDEO: Enraged Muslim Jump Kicks Man In The Back For Protesting Outside London Mosque

«Το Γαλάζιο Πετράδι».το πρόβλημα της ΚΥΠΡΟΥ και το Ελληνοτουρκικό δεν λύνεται χωρίς στρατιωτική επέμβαση