Ο Πόλεμος των Διωρύγων

Μπορεί να γίνεται σιωπηλά αλλά το σίγουρο είναι ότι είναι εξίσου σφοδρή αφού τα οικονομικά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από αυτήν είναι τεράστια. Πρόκειται για την «μάχη των διωρύγων» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Παναμά και Νικαράγουας.


Όμως αυτό είναι η βιτρίνα, αφού πίσω από τον ανταγωνισμό των δύο χωρών της Κεντρικής Αμερικής βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Κίνα οι οποίες θέλουν να ελέγξουν την ροή του παγκόσμιου εμπορίου.

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η λειτουργία των νέων έργων της Διώρυγας του Παναμά. Πρόκειται για επένδυση καθοριστικής σημασίας καθώς θα προσφέρει υπηρεσίες στα δεξαμενόπλοια και τα εμπορικά πλοία της νέας γενιάς τα οποία λόγω μεγέθους δεν μπορούσαν να περάσουν την διώρυγα.

Πρόκειται για έργο δισ. δολαρίων που εκτελέστηκε από μία ευρωπαϊκή κοινοπραξία (την Sacyr, μια εταιρία από την Ισπανία, την Impregilo από την Ιταλία και την Jan de Nul από το Βέλγιο) μαζί με έναν τοπικό εταίρο, την CUSA.

Το έργο κόστους δισεκατομμυρίων δολαρίων έγινε για την επόμενη γενιά πλοίων που είναι τεράστια δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία θα περνούν από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό μέσω της Διώρυγας και έτσι δεν θα είναι αναγκασμένα να κάνουν τον περίπλου γύρω απ'ο το Cape Horn, την νοτιότερη ακτή της Χιλής.

Και ενώ η διώρυγα του Παναμά εκσυγχρονίζεται, η Νικαράγουα κατασκευάζει με τη βοήθεια μιας κινεζικής κοινοπραξίας τη δική της διώρυγα. Σχεδιάζεται να είναι μεγαλύτερη και πλατύτερη και ανταγωνίζεται με τη διώρυγα του Παναμά.

Στην πραγματικότητα, η Κίνα με την εμπλοκή της θέλει να εξασφαλίσει τη δική της εμπορική διαδρομή, ώστε να μη εξαρτάται από τον Παναμά που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr
Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: 26/11/1943, Οι Γερμανοί εκτελούν 118 Σπαρτιάτες στο Μονοδένδρι Λακωνίας!...

Jerusalem Post: το Ισραήλ και η Γερμανία είναι το κλειδί για την αρχική χρηματοδότηση ενός Καταλανικού κράτους

«Οι Εβραίοι της Αμερικής οδηγούν τους πολέμους της Αμερικής»:

Απόρρητο Ισραηλινό έγγραφο που διέρρευσε αποκαλύπτει συντονισμό Ισραήλ-Σαουδαράβων για πόλεμο

Η νέα Αυστροουγγαρία εναντίον της Ε.Ε.

Επανασύσταση της τρομοκρατίας από την Αμερικανική Πρεσβεία; Δολοφονία Ερντογάν στην Αθήνα;

Yiannis Roubatis, ancien eurodéputé grec du PASOK, est le fondateur et l’éditeur d’EurActiv Grèce

ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ NSA….

VIDEO: Enraged Muslim Jump Kicks Man In The Back For Protesting Outside London Mosque

«Το Γαλάζιο Πετράδι».το πρόβλημα της ΚΥΠΡΟΥ και το Ελληνοτουρκικό δεν λύνεται χωρίς στρατιωτική επέμβαση