Πόσο πιθανή είναι η εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ;

Η μάχη στο Κομπάνι έχει εξελιχθεί, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ως δοκιμασία αντοχής της τουρκικής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ. Δυτικοί, κυρίως, αναλυτές, αλλά και προσωπικότητες, που επηρεάζουν την κοινή γνώμη στις χώρες τους, συνεχίζουν να επιμένουν ότι η Τουρκία δεν κάνει το χρέος της, ως μέλος του ΝΑΤΟ, στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Ορισμένοι λένε ακόμα πως η Τουρκία υποστηρίζει το ΙΚ έναντι των Κούρδων.

Του SEMIH IDIZ 14/11/2014

ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ: «No chance Turkey will be ‘kicked out of NATO’» (Καμία πιθανότητα εκδίωξης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ)

ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Κατά συνέπεια, αναφέρουν, πως η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει, ότι χάνει, ολοένα, την σημασία της ως μέλος της δυτικής συμμαχίας. Ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβί είναι μια από τις διακεκριμένες προσωπικότητες που έχει την άποψη αυτή. Ο Λεβί δημοσίευσε άρθρο στο οποίο υποστηρίζει ότι η Τουρκία μεταξύ Δύσης και ισλαμιστών προτίμησε να ταχθεί με τους ισλαμιστές. Αφού καυτηριάζει όλες τις τουρκικές αρνήσεις συνεργασίας με το ΝΑΤΟ (1991, 2003 και σήμερα), αναφέρει πως μετά το Κομπάνι το μέλλον της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ είναι αμφίβολο.

Ο γνωστός επίσης Βρετανός δημοσιογράφος και ιστορικός, Κόνραντ Μπλάκ αναφέρει: «Αν απειλήσουμε την Τουρκία με έξοδο από το ΝΑΤΟ και ενθαρρύνουμε τους δυστυχείς Κούρδους της Τουρκίας, ο Ερντογάν ίσως αποκτήσει ξανά επαφή με τη λογική. Τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν, οι απειλές αυτές πρέπει να τεθούν».

Πρώτος όμως από όλους, ο Αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής, Τζόναθαν Σάντζερ, στενός συνεργάτης με πρώην στελέχη της CIA, είχε αναφερθεί στο θέμα και είχε γράψει πως η Τουρκία του Ερντογάν είναι «καμένο χαρτί για τη Δύση», σε ένα άρθρο του με τίτλο «Ήρθε η ώρα να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ;».

Δυτικοί διπλωμάτες στην Άγκυρα αναφέρουν ότι πράγματι υπάρχει οργή κατά της Τουρκίας στις δυτικές κυβερνήσεις λόγω της στάσης της Τουρκίας στον πόλεμο κατά των ισλαμιστών. Ωστόσο, θεωρούν πολύ σοβαρό βήμα την αποπομπή της από το ΝΑΤΟ.

«Όλες οι συζητήσεις περί αποπομπής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ γίνονται με συναισθηματικά και όχι ρεαλιστικά κίνητρα. Κανείς δεν θα διακινδύνευε να χάσει την επαφή του με την Τουρκία, αυτή ειδικά την στιγμή, αφού η Τουρκία βρίσκεται, γεωγραφικά, στο επίκεντρο, σχεδόν όλων των κρίσεων που σήμερα αντιμετωπίζει η Δύση», ανέφερε, ανωνύμως, δυτικός διπλωμάτης.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Ερντογάν εμφανίζεται, εξοργισμένη με τα δημοσιεύματα του Λεβί, του Μπλάκ ή του Σάντζερ. Το ΝΑΤΟ δεν είναι αγαπητό στην Τουρκία, όπου το 70% των Τούρκων εμφανίζεται αντίθετο με τις πολιτικές της συμμαχίας.

Ο Ουνάλ Ουνσάλ, πρώην Τούρκος πρέσβης στο ΝΑΤΟ, δηλώνει πως δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος αποπομπής της Τουρκίας από τη Συμμαχία, αφού, δεν υπάρχει καν τέτοιο προηγούμενο, αποπομπής μιας χώρας από την συμμαχία, ούτε οι σχετικοί κανόνες. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία μάλλον δεν κινδυνεύει να αποπεμφθεί από το ΝΑΤΟ, εκτός αν το θελήσει η ίδια.
*****************************************************
18/07/2016

Άμεση απάντηση ΗΠΑ στην Τουρκία – Την απειλούν με εκδίωξη από το ΝΑΤΟ


Ο Τζον Κέρι κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, καθώς διώκει χιλιάδες Τούρκων αξιωματούχων στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος, μεταδίδει η Washington Post, σε ανάρτηση με τίτλο: «Kerry warns Turkey’s NATO membership could be in jeopardy», δηλαδή ο Κέρι προειδοποιεί την Τουρκία ότι διακινδυνεύει τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

Η ευθεία προειδοποίηση του Κέρι, για διωγμό της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, έρχεται ως απάντηση στις απειλές νωρίτερα του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ προς την Ουάσιγκτον, ότι: «Ίσως να αναθεωρήσουμε τη φιλία μας».


http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διάλογος Του Τζο Σίσκο με τον υποστράτηγο του ΝΑΤΟ, Χουήζερ για την Κύπρο

Κάποιοι από τα Καρτέλ της Λέσχης, αδειάζουν τον Ερντογάν!...

Σέβομαι τους νεκρούς, και όταν ακόμη είναι ζωντανοί. (Β)'

Η θέση αυτή εκτιμάται ιδιαίτερα από τον καγκελλάριο τη στιγμή αυτή, επειδή εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην εξωτερική της πολιτική προς την ΤΟΥΡΚΙΑ και προς τα Βαλκάνια γενικώτερα.

CIA Director Pompeo Oversees Capture Of UN Pedophile Who Leaked Video Of Hillary Clinton Killing Child

Σέβομαι τους νεκρούς, και όταν ακόμη είναι ζωντανοί. (Α)'