“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Η Πορτογαλία .... Φλερτάρει με νέο μνημόνιο, οι αυταπάτες στην Ευρώπη τελειώνουν

Φόβοι για την πορεία του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας εκφράζουν επιχειρηματικοί παράγοντες της χώρας και τραπεζικοί αναλυτές, λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος και των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης. 

Ηδη το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας, η οποία εξήλθε από το μνημόνιο τον Μάιο του 2014, προσεγγίζει το 130% του ΑΕΠ και είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη.....
Επίσης, σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών συζητείται το ενδεχόμενο να ζητήσει η Πορτογαλία νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας.

Η εταιρεία κεραμικών Molde Faianças, με προσωπικό 100 ατόμων, σχεδίαζε να επενδύσει στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, με στόχο την κυκλοφορία νέων προϊόντων, αλλά, τελικά, δεν θα δαπανήσει ούτε ένα ευρώ, όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. 

Ο πρόεδρος της Molde Faianças Χουακίμ Μπεάτο εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις χαμηλές πωλήσεις στην Ευρώπη και για την αβεβαιότητα εντός της χώρας για την πολιτική της κυβέρνησης.

Επιπροσθέτως, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη χορήγηση δανείων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. «Ανάμεσα στην επιλογή της επένδυσης ή όχι, είναι ασφαλέστερο να μην εκτεθεί κανείς», σημειώνει ο ίδιος.

Τον Σεπτέμβριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε πως, ενώ το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας είναι διαχειρίσιμο προς το παρόν, αυξάνονται οι κίνδυνοι για την αποπληρωμή του.

Μία εκ νέου επιδείνωση των υποχρεώσεων της Πορτογαλίας ενδεχομένως να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στο ηθικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ήδη ακολουθεί υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε ένα πολιτικό κλίμα όπου έχει ενισχυθεί ο λαϊκισμός.

Η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών προβληματίζει τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη. «Η Πορτογαλία κάνει μεγάλο λάθος που έχει παρεκκλίνει από την οδό της δημοσιονομικής πειθαρχίας στο διάστημα του τελευταίου έτους, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός νέου πακέτου διάσωσης», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στα τέλη Ιουνίου. «Θα αναγκαστούν να ζητήσουν πάλι οικονομική βοήθεια.

Και θα τη λάβουν», προσέθεσε ένας από τους ισχυρότερους υπουργούς στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ. «Ενα αίτημα από την Πορτογαλία για οικονομική βοήθεια δεν θα έχει επιπτώσεις στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όπως το 2011, αλλά θα ξαναθέσει τα ερωτήματα για το μέλλον της Ευρωζώνης και μπορεί να ενθαρρύνει ένα εχθρικό κλίμα στην Ευρώπη», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Σβουάτς, αναλυτής της Commerzbank.

Πηγή
http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments