Το εφέ μπούμερανγκ στα Βαλκάνια

Το βαλκανικό ημερολόγιο ενός Ρώσου δημοσιογράφου. Το εφέ μπούμερανγκ στα Βαλκάνια

Όταν στις 16 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Αμερικανός Τεοντόρ Μερόν δήλωσε ότι οι Κροάτες στρατηγοί Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς έχουν αθωωθεί και αφήνονται ελεύθεροι,.....

ο λαός της Κροατίας άρχισε να πανηγυρίζει, ενώ στη Σερβία δέχτηκαν αυτή την απόφαση ως μία άλλη προσβολή για τη χώρα τους και τους ανθρώπους, τους οποίους ο Άντε Γκοτόβινα και οι άνδρες του, σκότωναν και έδιωχναν από τη δική τους χώρα τον Αύγουστο του 1995.

Η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, την οποία δύσκολα μπορεί να ονομάσει κανείς μεγάλη φίλη των Σέρβων, αμέσως μετά την απελευθέρωση του Γκοτόβινα και του Μάρκατς δήλωσε σε συνέντευξή της στο σερβικό «Blitz», τα παρακάτω:

- Είμαι σοκαρισμένη και κατάπληκτη. Είναι απίστευτο ότι αυτό έχει συμβεί μετά την καταδίκη του Γκοτόβινα από το Δικαστηρίου σε φυλάκιση 24 ετών. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με την απόφαση του δικαστή Μερόν. Είμαι αλληλέγγυη προς τον λαό της Σερβίας, προς τα θύματα και τους παθόντες από την επιχείρηση «Καταιγίδα». Το δικαστήριο είχε όλες τις αποδείξεις της ενοχής των Κροατών, αλλά τις αγνόησε και πήρε πολύ αμφιλεγόμενη απόφαση.
Εκείνη την περίοδο, όπως είπε ο Κονσταντίν Κατσάλιν, εργαζόμουν στα Βαλκάνια, και μαζί με το συνεργείο του ρωσικού προγράμματος «Βρέμια» έγινα μάρτυρας της «Καταιγίδας». Έχουμε περάσει απ’ όλη την Σερβική Κράινα και είδαμε με τα μάτια μας καμμένα σπίτια Σέρβων και ερημοποιημένα και λεηλατημένα χωριά. 

Αυτό το φοβερό θέαμα συνοδευόταν από αηδιαστική μυρωδιά του θανάτου. Στο Κνιν, όπου οι μεθυσμένοι νικητές γιόρταζαν την νίκη τους, βρεθήκαμε στο Αρχηγείο, όπου συναντήθηκα για πρώτη φορά με τον Άντε Γκοτοβίνα, διοικητή του λεγόμενου «Σώματος του Κνιν». 

Ο στρατηγός αρνήθηκε να μας δώσει συνέντευξη, και διέταξε τους άνδρες του να διώξουν τους περιττούς μάρτυρες από την πόλη. Ο διοικητής της τοπικής υπηρεσίας κατασκοπείας όταν είδε όλα τα υλικά που αποτυπώσαμε κατά την διαδρομή μας στο Κνίν, ανάγκασε τον Βλαντίμιρ Γκολοβνιά να διαγράψει ένα μέρος της βίντεο ταινίας. 

Οι Κροάτες στρατιωτικοί δεν ήθελαν ώστε να δουν στη Ρωσίας τα όσα είχαν κάνει με τα χέρια τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Καταιγίδα». Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, μέσα σε 4 μέρες της επιχείρησης «Καταιγίδα» οι Κροάτες είχαν απελάσει από τη Δημοκρατία της Σερβικής Κράινα, 200 – 250 χιλιάδες Σέρβους. Μερικές χιλιάδες Σέρβοι σκοτώθηκαν ή έγιναν αγνοούμενοι.

Στις 17 Νοεμβρίου ο Άντε Γκοτόβινα στο «Κουρίρου» του Βελιγραδίου κάλεσε όποιους έδιωξε από τα σπίτια τους τον Αύγουστο του 1995, να επιστρέψουν στην Κροατία. Είναι αλήθεια ότι ο στρατηγός δεν είπε σε ποιά κατάσταση βρίσκεται η περιουσία σχεδόν 200 χιλιάδων προσφύγων και ποιός θα πληρώσει τη μετεγκατάστασή τους και την αποζημίωση της φυσικής και της ηθικής τους ζημιάς. 

Ο Πρόεδρος της Κροατίας, ο πρωθυπουργός είτε το Κοινοβούλιο; Το δημόσιο είναι σχεδόν άδειο. Ή τα χρειαζούμενα λεφτά θα δωθούν από την ΕΕ;

Στη Χάγη, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι μακρά είναι η ιστορική μνήμη στα Βαλκάνια. Οι προσβολές και τα εγκλήματα δεν συγχωρούνται συνήθως εδώ. Το μπούμερανγκ δε, που είχε εκτοξευτεί τον Νοέμβριο από το Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, μπορεί να χτυπήσει εκείνους, που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να βρουν την αλήθεια για τις εξελίξεις, οι οποίες είχαν συγκλονίσει την πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του ’90 του περασμένου αιώνα.

Κονσταντίν Κατσάλιν

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως γίνεσαι ΠΡΟΔΟΤΗΣ; Η κα Μακρή αποκάλυψε τι έγινε στην συνεδρίαση της Κ.Ο. όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα Αρχεία της KGB - Απόρρητος Φάκελος JFK 1999 -Συνωμοσία για φόνο:

ΩΓΥΓΙΑ: ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ

Η καταστροφή του Τσερνομπίλ ήταν μια τρομοκρατική επίθεση-Chernobyl Nuclear Disaster: A Terrorist Attack By The Usual Suspects

ΕΒΡΑΙΟΙ!....ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ