Ήττα της Χίλαρι, στραβοπάτημα του Τραμπ

Του Νίκου Σταματάκη

Ο συντονιστής Κρις Γουάλας του συντηρητικού Fox News, όπως άλλωστε είχαμε προβλέψει κλείνοντας το τελευταίο μας άρθρο, παρέδωσε μαθήματα δημοσιογραφίας χθες το βράδι στην τελευταία αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψηφίων για τις αμερικανικές εκλογές. 

 Διατήρησε τον απόλυτο έλεγχο τόσο της συζήτησης όσο και της ατμόσφαιρας, επεμβαίνοντας άμεσα προς τους δύο συνομιλητές αλλά και προς το ακροατήριο όποτε χρειάστηκε. 

Εθεσε το δάκτυλο «επί τον τύπον των ήλων», πιέζοντας και τους δύο υποψηφίους – αλλά ιδιαίτερα την Χίλαρι που είχε ξεφύγει μέχρι στιγμής την πίεση – δευτερολογώντας και επανερχόμενος έως ότου διαλευκανθεί η θέση του κάθε υποψηφίου. 

Αψογος, αδέκαστος, αλάνθαστος, ένας αληθινός μαέστρος της δημοσιογραφίας, απέσπασε τα θετικότατα σχόλια όλων και έβαλε υποθήκη μονιμότητας, ή τουλάχιστον προτεραιότητας, σε μελλοντικές αναμετρήσεις. 

 Ετσι για πρώτη φορά συζητήθηκαν σοβαρά οι αποκαλύψεις των wikileaks και τα σκάνδαλα του Ιδρύματος Κλίντον, δόθηκε έκταση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και σε σοβαρά εσωτερικά θέματα και αποφεύχθηκε η ανούσια «διύλιση» θεμάτων σεξουαλικής συμπεριφοράς. 

Σαφώς κερδισμένος ο Τραμπ, έκθετη σε πολλά η Χίλαρι, αλλά… Ηταν και πάλι φανερός ο «ξύλινος» πλην έμπειρος και επαγγελματικός λόγος της Χίλαρι και η γνήσια πλήν αδέξια και ατελής παρουσία του Τραμπ. 

Επί της ουσίας – και η χθεσινή αναμέτρηση ήταν πλήρης ουσίας – δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βγήκε κερδισμένος επειδή: 
1) Με την θέση που πήρε στο θέμα του Ανώτατου Δικαστηρίου αλλά και στο θέμα των αμβλώσεων κατά τις τελευταίες μέρες της εγκυμοσύνης εξέθεσε τις ακρότητες της Χίλαρι και συσπείρωσε γύρω του την πανίσχυρη «ευαγγελική δεξιά». 
2) Αποκαλύφθηκε ο ύποπτος ρόλος ενεργούμενων του Δημοκρατικού Κόμματος και της εκστρατείας της Χίλαρι στην δημιουργία επεισοδίων σε εκδηλώσεις του Τραμπ, πρόσωπα με τα οποία είχε στενή σχέση και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα! 
3) Συζητήθηκαν οι ανομίες της Χίλαρι που αποκαλύφθηκαν από τα wikileaks. Παρά την προσπάθειά της να το παρουσιάσει ως «ανεπίτρεπτη παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές», έμεινε ένα χαοτικό κενό στις δικές της εγκληματικές ευθύνες. Πολύ μικρότερη παράλειψη ανάγκασε το FBI να οδηγήσει μόλις χθες αμερικανό στρατηγό στη φυλακή, γεγονός που ο Τραμπ κατάφερε να τονίσει… 
4) Κυριολεκτικά «ξεβρακώθηκε» το Ιδρυμα Κλίντον τόσο με τις άμεσες ερωτήσεις του συντονιστή όσο και τις παρεμβάσεις του Τραμπ, και έμειναν αναπάντητες οι καταγγελίες για τις ατασθαλίες στο ζήτημα βοήθειας στην Αϊτή. 
5) Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ειδικά στις εξελίξεις σε Συρία-Ιράκ, η Χίλαρι έμεινε έκθετη , καθώς ο ρόλος της στο χάος που επικρατεί σήμερα ήταν άμεσος. 
6) Στα οικονομικά σημειώθηκε ισοπαλία (κυρίως στα φορολογικά) αλλά και πάλι ήταν φανερό ότι όταν η υποψήφια των Δημοκρατικών μιλά για «οικονομική άνοδο» και «δημιουργία θέσεων εργασίας» εννοεί κυρίως κρατική παρέμβαση και κρατικές επενδύσεις, περίπου όπως οι δικοί μας ανεπάγγελτοι «φωστήρες» του ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί «σοσιαλ-γενείς»… 
Δεν έδειξε να έχει καμία επαφή με την πραγματική οικονομία και αποκαλύφθηκε η διγλωσσία της στο θέμα των διεθνών εμπορικών συνθηκών και των συνοριακών φραγμών. Το στραβοπάτημα του Τραμπ για την αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος Και ενώ σε όλα τα θέματα (πλην ίσως του θέματος της συμπεριφοράς του προς τις γυναίκες) ο Ντόναλντ Τραμπ έδειχνε να επικρατεί με σχετική άνεση (μπροστά σε μια Χίλαρι που παρά την «στιλβωμένη» ρητορεία της δεν απέφυγε το «ξύλινο» στιλ και την «φτιασιδωμένη», ανειλικρινή, μη γνήσια εμφάνιση), σε σχετική ερώτηση του αδέκαστου Γουάλας, ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών δίστασε να δηλώσει ότι θα αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα, αφήνοντας μετέωρη τη στάση του για μετά τις εκλογές. 

Ετσι, έδωσε τη σχεδόν μοναδική λαβή στους αντιπάλους του να στρέψουν την συζήτηση από τα ουσιώδη θέματα και πάλι στο ζήτημα του εγωπαθούς χαρακτήρα του, που τον εμπόδισε να δώσει μια θετική απάντηση στο θέμα. Στην ουσία ο Ντόναλντ Τραμπ έβλαψε και πάλι τον εαυτό του. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα μπορέσει να ξεπεράσει τις αρνητικές συνέπειες της δήλωσής του. 

Η απάντηση μας είναι πώς πιθανότατα θα μπορέσει να το ξεπεράσει επειδή: – Τόσο ο ίδιος παλαιότερα όσο και ο υποψήφιος Αντιπρόεδρος Πενς και η κόρη του πολύ πρόσφατα είχαν απαντήσει με απολύτως θετικό τρόπο στο ίδιο ερώτημα. Με διορθωτικές δηλώσεις και επεμβάσεις θα επιχειρήσουν να συμμαζέψουν τις αρνητικές εντυπώσεις. – 

Σε παρόμοια θέση στις εκλογές του 2000 ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον είχε παροτρύνει τον Αλ Γκορ να μην αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών! – 

 Οι ψηφοφόροι δείχνουν να είναι με το μέρος του Τραμπ. 

 Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες αργά το βράδι σε δύο διαφορετικά focus groups με ανεξάρτητους ψηφοφόρους – και μάλιστα σε συστημικά ΜΜΕ που γενικά αντιπαλεύονται τον Τραμπ (CNN και CBS) – στο τέλος της συζήτησης οι ανεξάρτητοι που έδειχναν να κλείνουν προς τον Τραμπ είχαν συντριπτική υπεροχή! 

Τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι εκλογές αυτές θα μας κρατήσουν σε αγωνία και εγρήγορση όχι μόνο το βράδι των εκλογών αλλά και αργότερα. 

Νέα Υόρκη, 15 Οκτωβρίου 2016 

n.stamatakis@aol.com

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Σία Αναγνωστοπούλου «βόλεψε» και τον σύζυγό της ως… Διευθυντή

CIA Director Pompeo Oversees Capture Of UN Pedophile Who Leaked Video Of Hillary Clinton Killing Child

Ἡ Κρυφή ἱστορία τοῦ 20ου αἰῶνος

Επιχείρηση "Omega"-Η αλήθεια για τα Ίμια και τα συμφέρωντα των Καρτέλ στο Αιγαίο!...

Η προσπάθεια για Έλληνο-Αρμενική συνομοσπονδία (1918-1921) Πως οι Μπολσεβίκοι Εβραίοι, και ο διχασμός έπνιξαν στο αίμα τους Αρμένιους και Πόντιους