«Να σκοτώνονται όσοι Κούρδοι επιστρέφουν στον ζωροαστρισμό»
Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι τέτοιες τιμωρίες μπορούν να ισχύσουν μονάχα σε ένα θεοκρατικό καθεστώς.
Μιλώντας για το Ισλαμικό Κράτος είπε ότι οι πράξεις του είναι εν μέρει σωστές και σύμφωνες με τις ισλαμικές διδαχές, αλλά διαφωνεί μαζί του επειδή προσπαθεί να διαδώσει τη θρησκεία με βίαια μέσα.
Οι απόψεις του Μουλά Χασίμπ ξεσήκωσαν μεγάλες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς συμπατριώτες του Κούρδους να τον συγκρίνουν με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Έντονη όμως ήταν και η αντίδραση των Κούρδων ζωροαστριστών.
Ο Κούρδος ζωροαστριστής ηγέτης Πιρ Λούκμαν (ηγέτης των ζωροαστριστών στο ιρακινό Κουρδιστάν), εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αποκαλεί τις απόψεις του Μουλά Χασίμπ «ιδεολογίες της τρομοκρατίας που στρέφονται ενάντια στην ελευθερία μεταξύ των Κούρδων».
Ο Πιρ Λούκμαν κάλεσε επίσης την περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν και συγκεκριμένα το αρμόδιο υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων, όπως και τον Εισαγγελέα, να ασκήσουν δίωξη στον Μουλά Χασίμπ.
«Εμείς ως ζωροαστριστές οπωσδήποτε θα καταθέσουμε μήνυση εναντίον του», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πιρ Λούκμαν.
«Όσοι προσηλυτίζονται στον ζωροαστρισμό από το Ισλάμ επιστρέφουν στη θρησκεία των προγόνων τους», πρόσθεσε ο Πιρ Λούκμαν και διαβεβαίωσε ότι δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τα δικαιώματα της κοινότητάς του, όπως και θα συνεχίσει να καλεί τους Κούρδους να επιστρέψουν στον ζωροαστρισμό, την εθνική τους θρησκεία.
Οι Κούρδοι ως έθνος είναι κυρίως μουσουλμάνοι, ωστόσο υπάρχουν Κούρδοι που ακολουθούν όλες τις μεγάλες θρησκείες, πολλοί είναι ζωροαστριστές κι άλλοι συμμετέχουν σε μικρότερες τοπικές αιρέσεις που αποτελούν παρακλάδια του ζωροαστρισμού με επιρροές από το Ισλάμ και τον χριστιανισμό.
Επειδή οι Κούρδοι είναι μια πολυθρησκευτική κοινωνία είναι και ελευθερόθρησκοι μεταξύ τους.
Όλοι οι Κούρδοι, ανεξάρτητα ποια θρησκεία ή δόγμα ακολουθούν, σέβονται τον ζωροαστρισμό γιατί είναι η αρχαία τους θρησκεία.
Υπάρχουν όμως και πολλοί φανατικοί ισλαμιστές Κούρδοι που πολεμάνε τον ζωροαστρισμό διότι γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος, με πολλούς νέους Κούρδους να επιλέγουν την προγονική τους θρησκεία τόσο για να διαχωρίσουν την εθνική τους ταυτότητα από Άραβες και Τούρκους, όσο και από απέχθεια για τα εγκλήματα που διέπραξαν εις βάρος του κουρδικού λαού οι ισλαμιστές.
Το αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν, η μόνη αναγνωρισμένη κουρδική κρατική οντότητα, είναι ένα κοσμικό κράτος όπου συνυπάρχουν μουσουλμάνοι (σουνίτες και σιίτες) με χριστιανούς, Γιαζίντι, Κακάις, ζωροαστριστές και άλλες πάμπολλες μικρότερες θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες.
Όταν το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στο ιρακινό Κουρδιστάν πολλοί ισλαμιστές ιμάμηδες άρχισαν να κηρύττουν ανοιχτά υπέρ του ή να διατυπώνουν απόψεις παρόμοιες με εκείνες των τρομοκρατών.
Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση απαγόρευσε σε πάμπολλους από αυτούς τους ισλαμιστές ιμάμηδες να κηρύττουν σε τζαμιά και να μιλάνε δημοσίως, περιορίζοντας έτσι τη διάδοση της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.
Η Κομάλ, ή αλλιώς Ισλαμική Ομάδα Κουρδιστάν, στην οποία μέλος είναι ο Μουλάς Χασίμπ, έχει για αρχηγό της τον «μετριοπαθή» Κούρδο σεΐχη Αλί Μπαπίρ, πρώην στέλεχος του Ισλαμικού Κινήματος Κουρδιστάν.
Το Ισλαμικό Κίνημα Κουρδιστάν χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία, είναι σουνιτικό, και στις εκλογές του 2010 πήρε 40.000 ψήφους στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Η Ισλαμική Ομάδα Κουρδιστάν, που υποτίθεται είναι το «μετριοπαθές» ισλαμιστικό κόμμα, στις εκλογές του 2010 πήρε 152.530 ψήφους στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Πηγή
http://dia-kosmos.blogspot.gr/
Comments