“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

ΗΠΑ και Ε.Ε. πρέπει να συνειδητοποιήσουν: Οι κυρώσεις ωφελούν τη... Ρωσία!

Δημήτρης Λιάτσος

Αυτή κι αν είναι φωνή απόγνωσης! Αμερικανίδα αναλύτρια μελέτησε τα στοιχεία των κυρώσεων που επέβαλλαν ΗΠΑ και Ε.Ε. από το 2014 στη Ρωσία για να την τιμωρήσουν για την τάχα για την «επιθετική δράση» της στην Ουκρανία και διαπίστωσε το...αντίθετο αποτέλεσμα!

Με τον τρόπο συμπεριφοράς και την αμερικανική λογική προσέγγισης των πραγμάτων, είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει κανείς… σπαρταριστές συγκρίσεις και στιχάκια των ανέμελων χρόνων της παιδικής ηλικίας! Όπως τώρα, που μελετώ τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η αναλύτρια του πανεπιστημίου της Πολιτείας της Βιρτζίνια, Τζούντι Τουίγκ, σε άρθρο της στο «The National Interest».

Τότε, στα παιδικά χρόνια, όταν η μια ομάδα έχανε κάτι δικό της, απαντούσε στην άλλη ομάδα: αυτό είναι χάρισμα σας, στα μούτρα τα δικά σας! Να, μου ήρθε στη μνήμη το στιχάκι αφού διάβασα τη… σπαραξικάρδια (!) μελέτη της… Τζούντι!

Πώς να μη γελάσεις χαιρέκακα, όταν βλέπεις ότι έπρεπε να περάσουν πέντε χρόνια για να βγάλει η καθηγήτρια το συμπέρασμα: Οι κυρώσεις και περιορισμοί που επιβλήθηκαν αποτέλεσαν κίνητρο ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας αλλά και ενδυνάμωσης των πατριωτικών διαθέσεων των πολιτών! Ένα θέμα που μας απασχόλησε κατ' επανάληψη το πεντάχρονο αυτό διάστημα και το δημοσιοποιούσαμε συχνά, μόνο που βρισκόμαστε στην αντίθετη όχθη των βαρύγδουπων διακηρύξεων, ωσάν αυτή του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος «διέλυσε και απομόνωσε» τη ρωσική οικονομία, όπως δήλωνε το 2015!

Τώρα, έρχεται η Τζούντι Τουίγκ, η οποία μελέτησε π.χ. τα στοιχεία στη ρωσική αγροτική οικονομία και αποφαίνεται: Χάρη στις κυρώσεις, ο ρωσικός αγροτικός τομέας βγήκε από τη στασιμότητα και παρουσιάζει… αξιοθαύμαστη αύξηση!

Η αναλύτρια μάς εξηγεί ότι οι δυτικές κυρώσεις επέβαλλαν αυστηρούς περιορισμούς στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας και τα απέκλεισαν από δανειοδότηση με χαμηλά επιτόκια, ενώ απαγόρευσαν τις εισαγωγές στη Ρωσία εμπορευμάτων διπλής χρήσης και υψηλής τεχνολογίας… (Ήταν τότε που ο Ομπάμα νόμισε ότι τα έκανε… γυαλιά-καρφιά!). Ωστόσο, συνεχίζει την περισπούδαστη ανάλυση της η Αμερικανίδα, οι αντικυρώσεις που επέβαλλε η Ρωσία στα αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. αποτέλεσαν «δώρο» για την εσωτερική παραγωγή.

Το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο που και οι εκπρόσωποι άλλων τομέων της ρωσικής οικονομίας πέρα από τον αγροτικό, άρχισαν να παρακαλάνε το Κρεμλίνο να επιβάλλει αντικυρώσεις και στο δικό τους τομέα!

Παρακάτω, η καθηγήτρια βρήκε, προφανώς, (λίγο αργά βέβαια, αλλά «κάλιο αργά παρά ποτέ» που λέει και η παροιμία) τα στοιχεία που δείχνουν ότι «η παραγωγή σιτηρών στη Ρωσία ξεπερνάει πλέον κατά δυο φορές τις καταναλωτικές ανάγκες στο εσωτερικό, άρα η Μόσχα έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο! Και γράφει, προφανώς με…οδύνη η αναλύτρια, ότι τα ρωσικά αγροτοβιομηχανικά συγκροτήματα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες σε πουλερικά και χοιρινά!

Και συνεχίζει να… σφυροκοπά τις θέσεις Ομπάμα και των ομοίων του: Η Ρωσία, θυμίζει, διαθέτει τεράστιες εκτάσεις. Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο μένουν ανεκμετάλλευτα πάνω από 200 εκατομμύρια εκτάρια γης!

(Αν δεν κάνω λάθος ένα εκτάριο είναι εκατό στρέμματα, σωστά; Άρα υπολογίστε για τι μεγέθη γίνεται λόγος!).

Δε χρειάζεται να έχει κανείς πολύ μυαλό, για να κατανοήσει αυτό που ακόμα και η Αμερικανίδα διαπίστωσε και το παρουσιάζει ως πρόγνωση: Η ρωσική αγροτική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δραστήρια και θα συμπαρασύρει στην ανάπτυξη και πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας. Γι' αυτό, η Τζούντι Τουίγκ καλεί επιτέλους τις ηγεσίες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. «να συνειδητοποιήσουν ότι τα περιοριστικά μέτρα φέρουν μόνο όφελος στη Ρωσία και στον πόλεμο των κυρώσεων η Μόσχα βρίσκεται συνεχώς μερικά βήματα μπροστά»! Ωιμέ, δυστυχία μου! Εμείς τιμωρούμε και εκείνοι… κερδίζουν! Αυτό μας λέει η Αμερικανίδα και σωστά! Για τον λόγο αυτό «κόπτεται» να σταματήσουν οι κυρώσεις!

Να της θυμίσω ότι δεν είναι μόνο η αγροτική οικονομία που έκανε άλματα μπροστά, περιορίζοντας σημαντικά τις εξαγωγές αμερικανικών και καναδέζικων σιτηρών, αλλά και ο υψηλής τεχνολογίας ενεργειακός τομέας.

Πράγματι, ο αποκλεισμός από χαμηλότοκα δάνεια δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη μεγαλύτερη ρωσική εταιρία παραγωγής υγροποιημένου αερίου, της ΝΟΒΑΤΕΚ, που έκτιζε τεράστιο εργοστάσιο στη Γιακουτία. Η λύση βρέθηκε με χρηματοδότηση 10 δισ. δολ. από την Κίνα! 
Τον Δεκέμβριο 2017 το έργο ολοκληρώθηκε, έγιναν τα εγκαίνια παρουσία του προέδρου Πούτιν και του υπουργού Ενέργειας της… Σαουδικής Αραβίας! Το πρώτο φορτίο με LNG σε… παγοθραυστικό (που μόνο η Ρωσία διαθέτει) τάνκερ ξεκίνησε για τις διεθνείς αγορές. Ξέρετε που κατέληξε; Μα το γράψαμε τότε, στη… Βοστώνη των ΗΠΑ!
Για το «μπαμ» στις στρατιωτικές τεχνολογίες, επίσης έχουμε αναφερθεί επανειλλημένως.

Εκείνο που προκαλεί πικρία, είναι το γεγονός ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, δέχονται το μεγαλύτερο βάρος στην απαγόρευση των εξαγωγών των αγροτικών τους προϊόντων προς μια μεγάλη αγορά, όπως είναι η Ρωσία, με συνέπεια τεράστιες απώλειες. Απώλειες έχουμε, φωνή αντίδρασης, ωστόσο, δεν έχουμε…

Και μια τελευταία είδηση για το ποιός, πώς δουλεύει με τη Ρωσία σε συνθήκες κυρώσεων. Πρόσφατα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραβρέθηκε στα εγκαίνια νέου εργοστασίου παραγωγής αυτοκινήτων της… Μερσεντές στη Μόσχα, στον ανακαινισμένο χώρο του παλιού τεράστιου σοβιετικού εργοστασίου ΖΙΛ! Και θύμισε τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα έχουν όλοι, όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν σε παραγωγές, κυρίως τεχνολογικές, στη Ρωσία…

Αντιρωσικές κυρώσεις

 
Οι μεγάλες πληγές που άνοιξαν οι αμερικανοί στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, αρχικά στη Συρία και στη συνέχεια στην Ουκρανία, με κόπο, απώλειες, ωστόσο κλείνουν τείνουν να κλείσουν. Η ίδια τάση διαγράφεται και στο μέτωπο των κυρώσεων. Αντί για τη Μόσχα, η γηραιά Ευρώπη είναι εκείνη που βοά από απόγνωση...

Έχουμε γράψει πολλάκις για τις κυρώσεις που επέβαλλε η Ε.Ε. στη Ρωσία κάτω από τις επιταγές των ΗΠΑ. Μας κάκισαν αρχικά, στη συνέχεια ακόμα και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μας… αποκάλυπταν ότι «και μεις είμαστε ενάντια αλλά μας έχουν το μαχαίρι στο λαιμό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»…

Όλο αυτό το σκηνικό φάνταζε έως πρόσφατα ότι η αντίδραση στις επιλογές των Βρυξελλών κάποιας χώρας-μέλους αυτόματα μετατρέπονταν σε φιλορωσική… ρετσινιά!

«Εσύ που είσαι κολλητός του Πούτιν», φέρεται να είχε πει ο Ομπάμα στον Τσίπρα χαριεντιζόμενος πριν μερικά χρόνια…

Το σκάλισμα του θέματος των κυρώσεων λοιπόν, φάνταζε ως…χάρι που κάνει κάποιος στη Ρωσία!

Έλα όμως που το θέμα αυτό, τώρα μετά από τόνους fake news, που ερρίφθησαν την περασμένη πενταετία, παύει να αποτελεί ταμπού σιωπής για τους Ευρωπαίους!

Η ανίερη αντιρωσική υστερία που κυριάρχησε μέσα στις ευρωπαϊκές δομές το διάστημα αυτό με πρωτοβουλία κυρίως των Πολωνών και των μικρών χωρών της Βαλτικής στο φόντο των εξελίξεων στην Ουκρανία, έχει κουράσει τόσο πολύ τους «πυλώνες» της παλιάς Ευρώπης που τώρα κάποιοι βγαίνουν στα ρωσικά τηλεοπτικά παράθυρα και…παρακαλούν! Μη γυρίζετε την πλήρη στην Ευρώπη!

«Σας παρακαλώ, μη φεύγετε από την Ευρώπη, το αισθανόμαστε πια ότι η Ρωσία γυρίζει την πλάτη στη Ευρώπη… Μη το κάνετε, έρχονται άλλοι καιροί». Τάδε έφη Γερμανός πολιτικός αναλυτής, ο Αλεξάντερ Ραρ, ρωσόφωνος και πολύ καλός γνώστης των διμερών σχέσεων και των διαθέσεων του γερμανικού μπίζνες.

Ο ίδιος εκτιμά πως οι ερχόμενες ευρωεκλογές θα φέρουν βαθιές αλλαγές γιατί κυριαρχεί η τάση «απεξάρτησης» της Ευρώπης από τις πιέσεις των ΗΠΑ! Φθάνει μάλιστα στο σημείο να διαβλέπει ότι ο ΟΑΣΕ θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ένα ανάλογο του ΟΗΕ «όπου η Ρωσία θα πρέπει να παίζει καθοριστικό ρόλο ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα»…

Ας δούμε και άλλο ένα παράδειγμα προς την κατεύθυνση αυτή από Ιταλό μεγαλοεπιχειρηματία που μιλά της γλώσσα της… αγοράς! Ο αντιπρόεδρος του ιταλό-ρωσικού εμπορικού και επιχειρηματικού Επιμελητηρίου, δισεκατομμυριούχος, Βιτζέντζο Τράνι, εξηγεί ότι ο οικονομικός πόλεμος που επέβαλλε η Ευρώπη στη Ρωσία εξελίχθηκε σε μεγάλο… πόνο για την πρώτη! Η Ρωσία αναγκάστηκε να στηρίξει την εσωτερική της παραγωγή και τώρα ακόμα και μη μυημένοι σε οικονομικά θέματα παρατηρούν μια ρωμαλέα αύξηση της βιομηχανίας και της αγροτικής της οικονομίας.

Ο Τράνι μιλάει για τα τεράστια ποσά που έχασε η οικονομία της Ιταλίας από τις κυρώσεις. Πολλές ιταλικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν, λόγω απαγόρευσης εξαγωγών στη Ρωσία. Οι πιο διορατικοί Ιταλοί έφυγαν και πέρασαν την παραγωγή τους σε τυριά, ζυμαρικά κ.α. στη Ρωσία. Έτσι το έως πριν τις κυρώσεις σήμα: made in Italy, μετατράπηκε σε… ρωσικό, сделано В Италии. Οι παραγωγοί, αφού απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές, παράγουν στη Ρωσία και πληρώνουν εκεί φόρους με απώλειες για τη Ιταλία…

Στις Βρυξέλλες, εξηγεί ο Ιταλός επιχειρηματίας, τα γνωρίζουν όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία για τις χώρες της Ε.Ε. πλην όμως συνεχίζουν από κεκτημένη ταχύτητα να κάνουν ότι τους επιβάλλει η… Ουάσιγκτον.

Πρόσφατα μέχρι και ο παθολογικά αντιρώσος αμερικανός γερουσιαστής Ρούμπιο, αναφώνησε ότι τόσες αποφάσεις για κυρώσεις στη Ρωσία και δεν έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα!

Και πώς να έρθει όταν η κυρωτική… βιομηχανία στο κογκρέσο έχει γίνει… χόμπι για γερουσιαστές που ζουν ξεκομμένοι από την… πραγματικότητα!

Ένας από τους μεγιστάνες του ρωσικού μπίζνες, ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου εργοστασίου αλουμίνας στον κόσμο, ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, δήλωσε στους Financial Times: Το Κογκρέσο θέλει «αίμα». Το Κογκρέσο δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στη Ρωσία ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Παίρνει αποφάσεις για κυρώσεις χωρίς στοιχεία, χωρίς καμία βάση, στηρίζεται μόνο σε fake, βρώμικα ψέματα…

Είναι βαθιά πεισμένο ότι με τα μέτρα που ψηφίζει επιφέρει ζημιά στο μπίζνες μέσα στη Ρωσία. Ωστόσο, αρνείται να δει ότι… καταφέρνει το εντελώς αντίθετο, τονίζει ο Ντεριπάσκα.

Να, τώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα, The Washington Post, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να απαγορεύσει πλήρως την προμήθεια πετρελαίου από το Ιράν. Μέχρι τώρα από την απαγόρευση εξαιρούνταν οκτώ χώρες, η Κίνα, Ινδίες, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταιβάν, Τουρκία, Ιταλία και…Ελλάδα!

Η χώρα μας, στα δίσεκτα χρόνια της κρίσης προμηθεύονταν από το Ιράν πετρέλαιο με ευνοϊκούς για τη δοκιμαζόμενη οικονομία μας όρους. Οι σχέσεις με το Ιράν ήταν πολύ καλές, πράγμα που το πιστοποιεί και η επίσκεψη στην Τεχεράνη του Αλέξη Τσίπρα πριν από τρία χρόνια.

Η Τουρκία στην απόφαση της Ουάσιγκτον αντέδρασε δια του ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος τη χαρακτήρισε ως «κίνηση που δεν εξυπηρετεί την Ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή»…

Ο ΥΕΘΑ, Αποστολάκης που υποδέχτηκε στο υπουργείο τον αμερικανό γερουσιαστή, Μενέντεζ, τον ρώτησε άραγε κάτι για το θέμα αυτό, πέρα από τις «φιλελληνικές, φιλοκυπριακές» πρωτοβουλίες που εκείνος προωθεί στο… παντογνωστικό Κογκρέσο; Κατά τα άλλα, στις ευρωεκλογές αναμένουμε την περίφημη «απεξάρτηση» της Ευρώπης, από το… Κογκρέσο ντε…

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments