«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»

“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Από τη Καρμπάλα στην Αλ Φουτζέιρα- Η πτώση της αυτοκρατορίας!...


Από τη Καρμπάλα στην Αλ Φουτζέιρα: Μια πράξη δολιοφθοράς μπορεί να θέσει τέλος στην προοπτική ενός πολέμου αυτό το καλοκαίρι στη Μέση Ανατολή

Elijah J. Magnier: @ ejmalrai


Στις 11 Ιανουαρίου του 2007, οι δυνάμεις των ΗΠΑ εισέβαλαν στο ιρανικό γραφείο συνδέσμου στο Αρμπίλ και συνέλαβαν τρία στελέχη του «Σώματος των Φρουρών της ιρανικής επανάστασης». Εννέα ημέρες αργότερα, ένα κομάντο με επικεφαλής έναν αξιωματικό της Χεζμπολάχ και μέλη της ιρακινής αντιστασιακής ομάδας του Μοκτάντα αλ Σαντρ (Asaeb Ahl al-Haq) πραγματοποίησαν μια τολμηρή επίθεση μέρα μεσημέρι στην επαρχία της Καρμπάλα (Ιράκ), μέσα σε θωρακισμένα αυτοκίνητα που ανήκαν σε υπουργό του Ιράκ. Κατέλαβαν τότε και σκότωσαν πέντε Αμερικανούς στρατιώτες και αξιωματικούς. Αυτό είναι το modus operandi του Ιράν για να μεταφέρει μηνύματα προς τις ΗΠΑ, κατηγορηματικά μηνύματα που δεν αφήνουν κανένα ιρανικό ίχνος.

Την Κυριακή το πρωί στις 4 το πρωί, τοπική ώρα, μια δυνατή έκρηξη ακούστηκε στο λιμάνι της Αλ Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία έκανε ζημιές σε πέντε φορτηγά πλοία (al Marzoqah, αλ Miraj, αλ Majd al Amijal και Khamsa Ashra), χωρίς να προκληθεί τραυματισμός ή διαρροή πετρελαίου ή χημικών ουσιών. Δύο από τα τέσσερα πλοία ήταν σαουδαραβικά πετρελαιοφόρα.

Αυτή η καθαρή επιχείρηση, χαμηλού κόστους, γρήγορη και αποτελεσματική έδωσε ένα τεράστιο αποτέλεσμα: έβαλε τέρμα όχι μόνο στη προοπτική ενός πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν αυτό το καλοκαίρι, αλλά και ενός πόλεμου μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.

Η πράξη δολιοφθοράς έδωσε μια πρόγευση του τι θα μπορούσε να συμβεί με τις οικονομίες των χωρών της Μέσης Ανατολής και με τις εισαγωγές πετρελαίου, αν το Ιράν στριμώχνεται με τη πλάτη στο τοίχο και του γίνεται επίθεση. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στη Μέση Ανατολή δεν μπορούν να φανταστούν τι μπορεί να κάνει το Ιράν σε περίπτωση πολέμου, ακόμη και αν καμία απτή απόδειξη της δολιοφθοράς οδηγεί στο Ιράν.

Ο Τραμπ θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά την επανεκλογή του το 2020 αν ξεκινά έναν πόλεμο χωρίς ορίζοντα ή χωρίς σαφές αποτέλεσμα.

Σε 140 χιλιόμετρα από τα στενά του Ορμούζ, η Αλ Φουτζέιρα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο τροφοδοσίας στον κόσμο.

Είναι πλήρως λειτουργικό από το 1983, το πρώτο πετρελαϊκό τερματικό σταθμό μπήκε σε λειτουργία το 1986 και το δεύτερο το 2010.

Η σημασία της Αλ Φουτζέιρα αποδείχθηκε, όταν το Ιράν έβαλε νάρκες στα Στενά του Ορμούζ την δεκαετία του 1980.

Αλλά δεν έχει σημασία ποιος ήταν πίσω από την επαγγελματική επιχείρηση σαμποτάζ, στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι εξαγωγές μαύρου χρυσού δεν θα είναι δυνατές αν το Ιράν δεν καταφέρει να εξάγει το πετρέλαιο του.

Σηματοδοτεί, επίσης, στον κόσμο ότι θα υποστεί εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου, αν το Ιράν περικυκλώνεται και ασφυκτιά, όπως ο Τραμπ και η συμμορία του προσπαθούν να κάνουν.

Το Ιράν απείλησε να κλείσει το Στενό του Ορμούζ αν δεν μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιο του.

Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στη Μέση Ανατολή προσπαθούσαν να ανοίξουν νέες δυνατότητες για να αποφύγουν τη χρήση του Στενού του Ορμούζ στη χειρότερη περίπτωση. Η πράξη δολιοφθοράς στην Αλ Φουτζέιρα έλαβε χώρα όχι μακριά από την αμερικανική ναυτική βάση στη Φουτζέιρα, μεταφέροντας έτσι ένα διπλό μήνυμα προς κάθε δικαιούχο.

Η πράξη σαμποτάζ, την οποία αρχικά αρνήθηκαν οι αρχές των Εμιράτων στις επόμενες ώρες, επιβεβαιώθηκε αργότερα το απόγευμα, συνέβη αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ στέλνουν έναν αεροπλανοφόρο και βομβαρδιστικά Β-52 προς τον Περσικό Κόλπο για να τρομάξουν το Ιράν και να ανταποκριθούν σε κάθε προσπάθεια επίθεσης στη θαλάσσια κίνηση στο Στενό του Ορμούζ.

Είναι απίθανο οι ΗΠΑ να ανάμεναν τέτοιο είδος άμεσης (σε χρόνο και τόπο) αντίδρασης.

Πριν από ένα χρόνο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων και στη συνέχεια επανέφερε βαριές μονομερείς κυρώσεις για να παραλύσει την ιρανική οικονομία.

Το Ιράν προειδοποίησε έπειτα ότι θα αρχίσει να συσσωρεύει βαρύ ύδορ και να εμπλουτίζει το ουράνιο του σε υψηλότερα επίπεδα εντός 60 ημερών, εάν η Ευρώπη δεν βρει τρόπο να ξεπεράσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τα τελευταία γεγονότα (η πράξη σαμποτάζ στην Αλ Φουτζέιρα) σηματοδοτούν ότι και άλλες αντιδράσεις στην επίθεση των ΗΠΑ είναι επίσης δυνατές.

Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά

ejmagnier.com/

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments