“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ισραηλινός στρατηγός ε.α. εξηγεί πως μπορεί να βοηθήσει η Ιερουσαλήμ σε ένα πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας

“Ακόμα και εάν κλιμακωθούν οι εντάσεις στη Μεσόγειο, φτάνοντας στο σημείο ένοπλης αντιπαράθεσης, το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να εμπλακεί άμεσα.


Μπορεί εν τούτοις να βοηθήσει στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα πληροφοριών (intelligence), στις στρατιωτικές προμήθειες και ειδικότερα πολιτικά, στους κύκλους της Ουάσιγκτον, η οποία θα καθορίσει το επίπεδο των φιλοδοξιών του Ερντογάν”.

Τα παραπάνω αναφέσει η ισραηλινή “δεξαμενή σκέψης” (think tank) Jerusalem Institute for Strategy and Security (JISS), που δημοσίευσε ανάλυση του Στρατηγού εν αποστρατεία και αντιπροέδρου του, Dr Eran Lerman, με τίτλο “Ισραήλ, Ελλάδα και η τουρκική πρόκληση: σοβαρά τεστ στο μέλλον”.

Γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας ότι τα θέματα του κορωναϊού και του τουρισμού συζητήθηκαν περισσότερο για τα φώτα της δημοσιότητας, με πολύ σοβαρότερα θέματα να συζητούνται στο παρασκήνιο, που αφορούσαν στην Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική υπό το φως των προκλήσεων που θέτει η πολιτική του Erdogan.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και του Ισραήλ συζήτησαν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πολύ σοβαρά θέματα, όπως ο ρόλος της Ελλάδας στη μάχη κατά του αντισημιτισμού και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτήν την προσπάθεια, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ο αναλυτής τονίζει ότι, ακόμα και εάν δεν έγινε σαφής αναφορά στον Εrdogan στις κοινές δηλώσεις των δύο Πρωθυπουργών, εμμέσως πλην σαφώς αναφέρονταν σε αυτόν.

Στη συνέχεια, προβαίνει σε ανάλυση της κατάστασης στην περιοχή της Μεσογείου, γράφει για την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, καθώς και για τους συσχετισμούς δυνάμεων και συμφερόντων των εμπλεκομένων στον πόλεμο της Λιβύης.

Στο ερώτημα για το τι μπορεί να κάνει το Ισραήλ σε περίπτωση που οξυνθεί η κατάσταση στη Μεσόγειο απαντά:

“Ακόμα και εάν οι διενέξεις στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακωθούν τόσο όσο να φτάσουν σε πολεμική σύρραξη, το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να εμπλακεί άμεσα σε αυτήν, ούτε δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο ούτε στην Αίγυπτο και τη Λιβύη.

 Άμεση προτεραιότητά του είναι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα στα βόρεια σύνορα και η αντιμετώπισης των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το Ισραήλ δεν έχει ρόλο στην ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχής. Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα (και στους άλλους εταίρους στο EMGF, με τη Γαλλία μαζί που έχει ζητήσει να συμμετάσχει, παίζοντας έναν στρατηγικό ρόλο, ακόμα και εάν η Ιταλία δείξει σημάδια ότι χάνει ενδιαφέρον)”.

Το Ισραήλ, συνεχίζει, μπορεί να βοηθήσει στον τομέα των πληροφοριών (intelligence),με την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα (και τη συνεχιζόμενη συνεργασία της με την Αίγυπτο), που αποτελεί θεμελιώδη τομέα στην προετοιμασία αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων.

Επίσης, (μπορεί να βοηθήσει), λέει, στον τομέα στρατιωτικής συνεργασίας και ασφαλείας, με κοινές δράσεις, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ( σε συνεργασία και με τις αμερικανικές δυνάμεις), καθώς επίσης μπορεί να βοηθήσει μέσω της συνεργασίας σε θέματα R&D, με έμφαση στην ενδυνάμωση των δεσμών για τη διατήρηση της ισορροπίας ισχύος στην περιοχή, στη θάλασσα και των δύο χωρών. Σε κάθε περίπτωση, το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό θα πρέπει να ενισχυθεί απέναντι στο τουρκικό, ο Ισραηλινός στρατηγός.

Όσον αφορά στην αμερικανική αρένα, το ισραηλινό και το ελληνικό λόμπι, θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο ώστε να επηρεάσουν τον Αμερικανό πρόεδρο και τη διοίκησή του για να εμποδίσουν τα σχέδια του Erdogan.

ΠΗΓΗ: Jerusalem Institute for Strategy and Security (JISS)

https://hellasjournal.com/2020/07/israilinos-stratigos-e-a-exigi-pos-bori-na-voithisi-i-ierousalim-se-ena-polemo-elladas-tourkias/

http://dia-kosmos.blogspot.gr/ ctrl + ή - για αύξηση μείωση γραμματοσειράς

Comments