“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ιταλία: Ένας Σύγχρονος Ρωμαίος «Ιανός» στη Γειτονιά μας


Ποταμοί μελάνης έχουν χυθεί για να αναδειχτεί ο νέο-oθωμανισμός της Τουρκίας, ελάχιστα όμως έχουν γραφεί για την διπρόσωπη Ιταλία και το ρόλο της στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δεν είχαν περάσει παρά ελάχιστα 24ωρα αφότου, οι πέραν του Ιουνίου γείτονές μας, καταδέχτηκαν να υπογράψουν τη χάραξη ΑΟΖ με την Ελλάδα, ύστερα από σχεδόν 40 χρόνια ήξεις-αφήξεις, και η Ιταλία έσπευσε να συμμετάσχει σε κοινή ναυτική άσκηση, στην Μεσόγειο Θάλασσα, με την Τουρκία.

 Οι δύο χώρες είχαν, ήδη, πραγματοποιήσει και άλλη αεροναυτική άσκηση στην ίδια περιοχή, μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Όλα τούτα, ενώ, υποτίθεται, η Ιταλία συμμετέχει με άλλες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των θαλασσίων περασμάτων προς την Λιβύη, προκειμένου να αποτρέψουν - που λέει ο λόγος- την ενίσχυση με πολεμικό υλικό των δυνάμεων του Σάραντζ, από την Άγκυρα.

energia.gr

Για το τί σημαίνει η Τουρκία για τους…Ρωμαίους ηγέτες αρκεί να σημειώσουμε την πρόσφατη εντολή του Ιταλού διοικητή της ναυτικής μοίρας που συμμετέχει στην «Operation Irini» στον πλοίαρχο της φρεγάτας «Σπέτσαι», να απομακρύνει το ελικόπτερο με το οποίο επιχείρησε να πραγματοποιήσει νηοψία σε εμπορικό πλοίο με σημαία Τανζανίας που θεωρήθηκε ύποπτο για μεταφορά όπλων στην Λιβύη, όταν αντέδρασε ο επικεφαλής στολίσκου από τρία τουρκικά πολεμικά. Που σημαίνει πως η δήθεν «Operation Irini» είναι απλά διάτρητη, και τα πολεμικά της Άγκυρας έχουν κάνει τσιφλίκι τους την περιοχή.

Ακόμη πιο πρόσφατα - μόλις προχθές- τουρκικά πολεμικά στοχοποίησαν με τα ραντάρ τους, φρεγάτες του γαλλικού και ιταλικού ναυτικού ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν νηοψία σε άλλο ύποπτο σκάφος. Μόνον η Γαλλία αντέδρασε.

Η διπρόσωπη Ιταλία, μέλος της Ε.Ε. και σημαντική ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει, συχνά-πυκνά, με τα νερά της Άγκυρας. Η απάντηση είναι ευνόητη. Το εμπόριο. Είναι κοινό μυστικό ότι η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ευρωπαϊκός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και ο τρίτος παγκοσμίως, με την αξία του διμερούς εμπορίου να ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η η Fiat πουλά τα περισσότερα οχήματα στην τουρκική αγορά, από όλες τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, χώρια τα κοινά τους συμφέροντα στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, που στάθηκαν αφορμή για να μην υπογράψει η Ιταλία τη συμφωνία για τον EastMed μήπως και δυσαρεστηθεί η πολεμοκάπηλη τουρκική ελίτ.

Η Ρώμη αποτελεί μέρος της συμπαιγνίας, σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών ενεργειακών συμφερόντων στην περιοχή, συνεχίζοντας την πολιτική των άριστων σχέσεων των δύο πλευρών από την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας

Είναι σαφές πως η Ιταλία, που υπήρξε ιστορικός εχθρός μας, θα συνεχίσει να παίζει διπρόσωπο παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας. Όσο η Άγκυρα θα κρίνει πως τα εμπεδωμένα συμφέροντα της Ρώμης στην Τουρκία θα παραμένουν ισχυρά, τόσο θα γέρνει η ζυγαριά προς όφελος των θέσεών της, ό,τι και αν προκλητικά κάνει ή λέει ο Ταγίπ Ερντογάν. Και όσο οι "ψυχοπονιάρηδες" και "ευγενείς", Έλληνες πολιτικοί θα συνεχίσουν να συμπεριφέρονται ήπια και πολιτισμένα απέναντι στα γειτονικά αρπαχτικά έθνη, τόσο αυτά θα αποθρασύνονται και θα διεκδικούν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι...

https://www.energia.gr/article/167845/italia-enas-syghronos-romaios-ianos-sth-geitonia-mas

http://dia-kosmos.blogspot.gr/ ctrl + ή - για αύξηση μείωση γραμματοσειράς

Comments