“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΑΠΕ


Αποθήκευση Ενέργειας και η Μηδενική Προστιθέμενη Αξία των Επενδύσεων ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΟΝ: ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΌ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΠΕ.... ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΘΝΟΥΣ... ΜΑΝΤΕΨΕ ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ.. ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ! ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΦΟΡΤΙΣΕΙΣ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ; ΣΚΕΨΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΚΟΜΗ!

Είναι γεγονός ότι στη ρουλέτα της κεντρικής πολιτικής σκηνής που έχουν στήσει τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλες - για να μην επεκταθούμε και σε άλλες βαρυσήμαντες πρωτεύουσες της Ε.Ε. - η μπίλια μοιάζει να έχει σφηνωθεί σκανδαλωδώς στο… «πράσινο». 

Η φιλοδοξία να απολιγνιτοποιηθεί η ηλεκτροπαραγωγή, να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και να καθαρίσουν οι μεταφορές σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και όλα αυτά μαζί έως το 2030 και το 2050, είναι εξόχως απαιτητική για να μην πούμε ανέφικτη. 

Και τούτο επειδή η πράσινη μετάβαση αποτελεί ένα πανάκριβο εγχείρημα για το οποίο οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν ακόμη βασικές παραμέτρους του, όπως είναι…τυχαίο παράδειγμα, η αποθήκευση της ενέργειας που παράγουν ο άνεμος και ο ήλιος. Το κακό τόσο για εκείνους όσο και για εμάς είναι πως στο ζήτημα της αποθήκευσης είμαστε ακόμη πολύ μακρυά.

Ούτε οι τεχνολογίες που χρειάζονται έχουν βρεθεί, αλλά ούτε και το ζήτημα της περιβαλλοντικής ασφάλειας (δείτε επίκαιρο θέμα στο energia.gr εδώ ) έχει απαντηθεί, αφού η -πανάκριβη τεχνολογία- μπαταρία πρέπει κάπου να …αποθηκευτεί άπαξ και ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής της.

Τα ερωτηματικά και οι απορίες σχετικά με την αποθήκευση δεν σταματούν, όμως, εδώ. Και τούτο, επειδή όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, εάν προταχθεί η προσέγγιση των μπαταριών, θα κληθεί να τις πληρώσει ξανά ο καταναλωτής, αφού οι επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες, εάν δεν υποστηριχτούν από κρατικό χρήμα, δεν μπορεί να γίνουν. 

Αφήστε που οι τιμές των ΑΠΕ έχουν ακριβύνει πολύ σε όλη την ΝΑ Ευρώπη, με πρόσφατο παράδειγμα την Βουλγαρία που φημιζόταν ότι διέθετε το πιο φθηνό ρεύμα στην Ευρώπη.

Δεν χρειάστηκε παρά ένα απλό coupling με την Ελλάδα για να εκτοξευθεί η τιμή της ενέργειας στη γειτονική χώρα και να υποφέρουν οι τσέπες των καταναλωτών. Είναι προφανές ότι το λόμπι των ΑΠΕ είναι, πλέον, από τα πιο ισχυρά. 

Όμως θα πρέπει να αναρωτηθούμε: 

Όταν μιλούν για επενδύσεις σε ανανεώσιμη ενέργεια θα πρέπει να μας πουν και για το ποιά είναι και η προστιθέμενη αξία πχ από ένα αιολικό πάρκο, στην οικονομία; Απάντηση: Καμία. Διότι όταν τερματιστεί η φάση της κατασκευής ενός πάρκου, οι εργαζόμενοι απολύονται και απομένουν λίγοι σικιουριτάδες για να επιβλέπουν τις εγκαταστάσεις σε καθημερινή βάση. 

Τίποτε άλλο. Και από την άλλη, οι επενδυτές έχουν εξασφαλίσει τεράστιες ταρίφες και ξημεροβραδιάζονται στα καφενεία επειδή δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους! Έτσι όμως δεν βοηθά κανείς την εθνική οικονομία. Δεν τα λέμε εμείς στο energia.gr. 

Τα λένε άνθρωποι με μακρά παρουσία και κύρος στην αγορά.

Comments