“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ο Bill Gates λέει ότι δεν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία


Ο Bill Gates είχε προειδοποιήσει πριν από έξι χρόνια ότι ο μεγαλύτερος πιθανότατα "δολοφόνος" με τον οποίο θα έρθει αντιμέτωπος ο κόσμος θα ήταν μια πανδημία. Τώρα, δηλώνει, δεν γίνονται αρκετά για να προετοιμαστούν για την επόμενη πανδημία.

"Ανησυχώ λίγο γιατί η ετοιμότητα που δείχνει ο κόσμος απέναντι στην πανδημία είναι μικρή σε σχέση από αυτή που περίμενα" δήλωσε σε συνέντευξή του ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και συνιδρυτής της Microsoft Corp, σύμφωνα με τους New York Times. Ο Bill Gates είπε ότι η κατάλληλη ετοιμότητα θα περιελάμβανε τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα εμβόλιο σε 100 μέρες και να παράγουμε αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον κόσμο τις επόμενες 100 ημέρες μετά από αυτό.

Το ίδρυμα Bill & Melinda Gates σε μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χτες κάλεσε τα έθνη να επενδύσουν περισσότερα στα συστήματα υγείας συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας παραγωγής εμβολίων. Τα εμβόλια για τον τερματισμό της πανδημίας είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση άλλων μολυσματικών ασθενειών ανέφερε η έκθεση δηλαδή οι εκτεταμένες δοκιμές, θεραπεία και ανοσοποίηση.

Περίπου 49 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού χορηγήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους στην Αφρική σε σύγκριση με τα 43 εκατομμύρια στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με την έκθεση, γεγονός που υπογραμμίζει την ανισότητα στη διαθεσιμότητα εμβολίων μεταξύ χαμηλών και υψηλών εισοδημάτων.

"Η μόνη πραγματική λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να έχουμε εργοστάσια που να μπορούν να παράγουν αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον κόσμο σε 100 ημέρες", είπε ο Gates. "Και αυτό είναι εφικτό".

Το νέο σχέδιο αξίας 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ενίσχυση της ετοιμότητας για την πανδημία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε, αλλά θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. "Θα πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για αυτό", είπε ο Gates.

O Bill και η Melinda έχουν χωρίσει από τον Αύγουστο αλλά παραμένουν και οι δύο πρόεδροι του ιδρύματος. Οι δυο τους έχουν συμφωνήσει ότι η Melinda θα μπορούσε να αποχωρήσει μετά από δύο χρόνια αν αποφασίσουν πως δεν μπορούν πλέον να συνεργαστούν. O Gates δήλωσε ότι είναι τόσο αποσχολημένος με τη δουλειά του με το ίδρυμα όσο ποτέ άλλοτε λόγω της πανδημίας αλλά και άλλων προκλήσεων. O Bill Gates εργάζεται μεταξύ άλλων και για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα Gates δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να προσθέσει περισσότερους διαχειριστές προκειμένου να ενισχύσει την ανεξαρτησία του ιδρύματος. Ο Bill και η Melinda είναι οι μοναδικοί διαχειριστές του μετά την παραίτηση του Warren Buffett. Ο Bill Gates έχει δηλώσει πως ο ίδιος, η Melinda και ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Mark Suzman σχεδιάζουν να βρουν νέους διαχειριστές ωστόσο όπως διευκρίνισε το ίδρυμα δεν θα αλλάξει την εστίασή του σε θέματα όπως η υγεία, η γεωργία σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και η εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

Η έκθεση "Goalkeepers” του ιδρύματος παρακολουθεί την πρόοδο προς τους στόχους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. H έκθεση εξέτασε επίσης τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Η πανδημία είχε επίσης ως αποτέλεσμα 31,3 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι να βρεθούν το 2020 σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Επίσης σύμφωνα με την έκθεση η οικονομική ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη φέτος αφήνει εκτός τις γυναίκες. Συγκεκριμένα οι γυναίκες αναμένεται να κατέχουν 13 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας φέτος σε σχέση με το 2019 πριν ξεκινήσει η πανδημία ενώ αντίθετα η απασχόληση που αφορά άντρες αναμένεται να ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό και να φτάσει στα προ πανδημίας ποσοστά.

Η πανδημία δεν έβλαψε την παγκόσμια οικονομία ή κάποια αναπτυξιακά μέτρα τόσο άσχημα όσο περίμενε το ίδρυμα.

Το ποσοστό των παιδιών παγκοσμίως που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη έχει μειωθεί στα επίπεδα του 2005, σύμφωνα με την έκθεση. Το ίδρυμα χρησιμοποιεί αυτό το ποσοστό ως μέτρο εμβολιασμού συνολικά κατά των παιδικών ασθενειών.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2020 ζουν στην υποσαχάρια Αφρική. Υπήρχαν επίσης 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Νοτιοανατολική Ασία, Ανατολική Ευρώπη και άλλες περιοχές που ξεπέρασαν το όριο της ακραίας φτώχειας.

Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε ακραία φτώχεια πιθανότατα να μειωθεί φέτος σε σχέση με το 2020. Ο Bill Gates δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ανησυχεί ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι επίσης άνιση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Comments