“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ινστιτούτο Μελέτης του Ήλιου στη Σιβηρία...

Σχόλιο: Μία παύση λειτουργίας όλων των δορυφόρων πλήν Ρωσσίας το ελάχιστον 10-30 δεύτερα θα τρομοκρατήσει πολλούς!.... Βέβαια είναι άγνωστο το ύψος οικομονικών απωλειών για τους μεγιστάνες της Δύσης!....

Αράμ Τερ-Γκαζαριάν, ειδικά για τη RBTH

Στη Σιβηρία, οι Ρώσσοι επιστήμονες θα αναλύουν την επίδραση του ηλιακού ανέμου στα συστήματα επικοινωνίας με σύγχρονο εξοπλισμό μοναδικής ακρίβειας.

Η Ρωσία σαφώς και δεν είναι το πιο ηλιόλουστο μέρος του πλανήτη. Τότε όμως γιατί, η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών (ΡΑΕ) συστήνει ένα νέο ειδικευμένο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Ήλιου στην Ανατολική Σιβηρία; Οι Ρώσοι επιστήμονες θέλουν να μελετήσουν την ηλιακή δραστηριότητα, για να προβλέψουν την επίδρασή της στα συστήματα επικοινωνίας.

«Οι διαδικασίες που συνοδεύουν την εκπομπή ηλιακής ενέργειας από τον Αστέρα του πλανητικού μας συστήματος, είναι επικίνδυνες για τους δορυφόρους, τους πυραύλους και τα άλλα διαστημικά οχήματα και συσκευές που εκτοξεύονται από τη Γη», είπε στην RBTH, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλιακής Φυσικής και Γήϊνης Μαγνητόσφαιρας, ακαδημαϊκός Γκέλι Ζερεμπτσόφ. «Όλες οι διαστημικές συσκευές έχουν ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα. Η μελέτη του Ήλιου είναι απαραίτητη για να ρυθμίζονται σωστά τα συστήματα τηλεπικοινωνίας και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Πρέπει να κατανοήσουμε τις αιτίες εμφάνισης ορισμένων δυσλειτουργιών στα συστήματά τους. Δεν μπορούμε να νικήσουμε τις φυσικές διαδικασίες. Έτσι, πρέπει να κατανοήσουμε τα φαινόμενα και να μάθουμε να ζούμε μαζί τους», εξήγησε ο ίδιος.
Προγνώσεις για την κατάσταση του ήλιου

Στόχος των ερευνών είναι η πρόγνωση της κατάστασης του Ήλιου. Με αυτή τη δουλειά θα ασχοληθεί το νέο Εθνικό ηλιο-γεωφυσικό εργαστηριακό συγκρότημα. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο Ιρκούτσκ, εκεί που για περισσότερα από 65 χρόνια παράγει εξαιρετικό επιστημονικό έργο το Ινστιτούτο Ηλιακής Φυσικής και Γήϊνης Μαγνητόσφαιρας του παραρτήματος Σιβηρίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (ΡΑΕ).

Η νέα επιστημονική μονάδα που θα δημιουργηθεί, θα δώσει τη δυνατότητα στους ερευνητές να παρακολουθούν τις διεργασίες που συντελούνται κοντά στη Γη, στο διαπλανητικό χώρο και στον ίδιο τον Ήλιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα τηλεσκόπια, με τα οποία θα εξοπλιστεί το εργαστήριο, είναι σε θέση να συλλέξουν απόλυτα ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές στην ιονόσφαιρα και τη μαγνητόσφαιρα υπό την επίδραση του ηλιακού ανέμου.

Μοναδικό τηλεσκόπιο διεθνώς

«Αγωνιζόμαστε για πάνω από 15 χρόνια για τη δημιουργία του «Ηλιακού» συγκροτήματος», είπε ο ακαδημαϊκός Ζερεμπτσόφ. Το «Ηλιακό» εργαστήριο είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιστημονικών οργάνων και διατάξεων, ένα συγκρότημα μεγάλων τεχνικών κατασκευών. Το Ηλιο-γεωφυσικό συγκρότημα θα αποτελείται από ένα ραδιοτηλεσκόπιο, που μπορεί να παρακολουθεί την ηλιακή δραστηριότητα κάτω απ’ όλες τις καιρικές συνθήκες, μέρα και νύχτα και από ένα οπτικό τηλεσκόπιο, διαμέτρου τριών μέτρων. Σύμφωνα με τον Ζερεμπτσόφ, τέτοια τηλεσκόπια δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Το οπτικό τηλεσκόπιο μετράει διάφορες παραμέτρους της ηλιακής ατμόσφαιρας με δέκα φορές μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ότι άλλα ανάλογα όργανα.

Το συγκρότημα θα εξοπλιστεί επίσης με συσκευή ενεργούς τηλεπισκόπησης LIDAR (ακρωνύμιο του όρου light detection and ranging, σ.σ.) για ανίχνευση μεσο-στρατοσφαιρικών σημάτων και με ειδική εγκατάσταση θέρμανσης, η οποία θα κάνει «διάγνωση» της ιονόσφαιρας. Με την τεχνική LIDAR, ο σταθμός θα καταγράφει και θα επεξεργάζεται χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας της Γης σε μεγάλο εύρος υψών.

Έτσι, στην πράξη, οι επιστήμονες θα αποκτήσουν ένα πανίσχυρο όργανο για τη μελέτη της φυσικής της ατμόσφαιρας, των διαδικασιών και των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στον εγγύς διαστημικό χώρο του πλανήτη μας. «Όταν θα μπούμε στη φάση της πλήρους λειτουργίας, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη μελέτη της δομής και της συμπεριφοράς των αιωρούμενων σωματιδίων της ανώτερης ατμόσφαιρας της Γης. Η ερευνητική εργασία στο «Ηλιακό» εργαστήριο είναι βέβαιο ότι θα υπηρετήσει, όχι μόνο τον κόσμο της επιστήμης, αλλά και όλους τους ανθρώπους, καθώς θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στα ηλεκτρονικά συστήματα που λειτουργούν τόσο σε τροχιά γύρω από τη Γη, όσο και στον ίδιο τον πλανήτη», ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, ακαδημαϊκός Βλαντίμιρ Φόρτοφ.

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/